Surpol t’ofereix assesorament i formació en Prevenció de Riscos laborals. Contacta per a més infomació.

Impacte del Burnout en els Treballadors a Catalunya

La síndrome de burnout, o síndrome d’estar cremat emocionalment, afecta significativament la salut mental i física dels treballadors a Catalunya. Segons dades del Departament de Salut, l’any 2020 es van registrar 94.691 baixes laborals per motius de salut mental, representant el 6,2% del total d’incapacitats temporals concedides aquell any. Tanmateix, només 112 d’aquestes baixes (0,1%) es van considerar oficialment com a accidents laborals relacionats directament amb la feina, la qual cosa suggereix una possible infraestimació de casos de burnout reconeguts oficialment (font: El Crític).

Un estudi indica que el 76% dels treballadors espanyols han experimentat símptomes de burnout en l’últim any, amb sectors com la sanitat, les finances i l’educació al capdavant en termes d’estrès laboral (font: Diari Educació).

A Catalunya, aproximadament una de cada quatre persones majors de 14 anys pateix malestar emocional, i gairebé una de cada deu té diagnosticada una depressió moderada o greu (font:Acció).

Els símptomes del burnout inclouen fatiga crònica, maldecaps, insomni, pèrdua de pes, úlceres i trastorns gastrointestinals. A nivell conductual, es manifesta en absentisme, distanciament interpersonal, aïllament, indiferència, increment de conflictes i disminució de la qualitat del servei. Emocionalment, pot provocar irritabilitat, ansietat, depressió, frustració, impaciència, desorientació i apatia.
És important destacar que el burnout no només afecta la salut dels treballadors, sinó que també té repercussions en l’àmbit familiar i laboral, incrementant la possibilitat de conflictes familiars i reduint la qualitat del servei prestat. La manca de reconeixement oficial de molts casos de burnout com a accidents laborals pot dificultar l’accés a recursos i suport adequats per als afectats.

Per abordar aquesta problemàtica, és essencial que les empreses implementin mesures preventives, com la planificació adequada de les càrregues de treball, l’automatització de processos i el respecte per les polítiques de descans dels empleats, per tal de millorar el benestar laboral i reduir la incidència del burnout.