LA GESTIÓ DE LES EMOCIONS EN L'ENTORN LABORAL
Quan parlem de prevenció de riscos laborals, sovint ho relacionem amb accidents i perills, o en el millor dels casos, amb els riscos existents. Però hem de ser molt més proactius: hem de pensar en avançar-nos a l’aparició d’aquests riscos i en la probabilitat que es generin.
Tècnicament, podem fer algunes coses: instal·lar nous equips, dissenyar nous ginys o crear noves metodologies de treball. Però hi ha aspectes que depenen exclusivament de la reacció personal de cada persona.
Les nostres reaccions depenen de les nostres emocions, i això pot influir molt en la generació d’un accident o en la seva prevenció. Cal que, en el nostre entorn laboral, tinguem especial cura de com reaccionem davant les demandes o necessitats que es presenten en cada situació. Però això no és un tema que es pugui predeterminar, dissenyar o programar, ja que cada persona actuarà d’una manera diferent. Per tant, és necessari ensenyar i entrenar les persones perquè sàpiguen canalitzar les seves emocions.
De la mateixa manera que s’entrena en alguns esports, cal ensenyar i entrenar les persones perquè sàpiguen prioritzar les seves accions, gestionant i valorant quin pes ha de tenir cada decisió en cada moment, per evitar una mala decisió que pugui conduir a una situació catastròfica.
Per això, és necessari invertir temps i esforç, però els resultats seran satisfactoris.
També cal tenir cura de no caure en les urpes de pseudoformadors o pseudocoachs que, a més de robar-nos diners i temps, poden perjudicar el nostre aprenentatge.