Surpol te ofrece asesoramiento y formación en Prevención de Riesgos Laborales. Contacta para más información.

¿Hacemos evaluaciones de riesgos eficientes?

¿Hacemos evaluaciones de riesgos laborales para conocer el riesgo que existe en un puesto de trabajo o para dar respuesta a una demanda legal? En la gran majoria dels casos, fem les avaluacions per donar resposta a la demanda legal i intentar així minimitzar una part de les possibles sancions, no de les responsabilitats, que aquestes l’empresa se les empassa totes una rere l’altra.

Quan es fa una avaluació, s’identifica fins i tot aquell risc absurd i impossible que en condicions lògiques pugui aparèixer, però s’identifica i valora per si de cas, per si una conjunció dels astres succeís i es materialitzés. Així fem avaluacions llargues i poc digeribles que ningú es llegeix i que no tindran cap servei. Bé, sí, en tindrà un: presentar-la a l’administració corresponent en cas de petició per demostrar que documentalment fem molt bé la nostra feina.

Potser seria molt més raonable fer estudis dels riscs existents reals, basats en allò que realment pot succeir i pot passar, deixant a banda les pors i estudiant la realitat dels procediments de treball, les característiques de l’empresa i intentant minimitzar les causes.

No es poden acceptar avaluacions tan absurdes que valorin el risc de l’ensorrament del sostre de l’edifici o la caiguda d’un llum damunt d’un treballador al mateix nivell que l’atrapament per una premsa o la caiguda a diferent nivell en un taller. Racionalitzem les avaluacions: deixem de fer avaluacions per justificar absurditats i avaluem aquells riscs reals i probables.