ENTREVISTA A MARIUS MARTÍ A VIA EMPRESA

Via Empresa ha entrevistat Màrius Martí, president de l’Associació Catalana de Tècnics de Prevenció de Riscos Laborals (ACTPRL), per analitzar la necessitat d’actualitzar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals davant els nous desafiaments del mercat laboral. A continuació, us oferim un resum dels principals punts de l’article.  

La Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), vigent des de 1995, ha quedat desfasada davant les transformacions laborals dels darrers anys, especialment amb l’auge del teletreball. Segons Màrius Martí, president de l’Associació Catalana de Tècnics de Prevenció de Riscos Laborals (ACTPRL), aquesta normativa és “anacrònica” i necessita una actualització urgent.
Martí critica que la prevenció de riscos s’ha convertit en un tràmit burocràtic, centrant-se més en la documentació que en garantir la seguretat real dels treballadors.Amb la pandèmia, el teletreball es va consolidar com una modalitat laboral rellevant. 

El 2022, el 73% de les empreses espanyoles oferien teletreball als seus empleats. Tanmateix, aquest mateix any es va registrar un increment del 10,4% en els accidents laborals, arribant a 1.196.425 casos. Això evidencia que el teletreball no ha reduït els riscos laborals. Martí destaca la complexitat de garantir la seguretat en entorns de teletreball, ja que les empreses tenen poc control sobre les condicions dels domicilis dels seus empleats. Tot i que algunes companyies proporcionen equipament adequat, moltes no poden intervenir en l’entorn domèstic dels treballadors, especialment si aquests opten per treballar des de llocs com biblioteques o cafeteries.

Recentment, empreses com Holaluz i Amazon han decidit retornar a la presencialitat. Martí opina que aquestes decisions responen més a la voluntat de controlar horaris i mètodes de treball que a qüestions de prevenció de riscos laborals. En el cas d’Holaluz, la plantilla ha convocat una vaga indefinida després d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) i altres mesures que consideren perjudicials per als seus drets laborals.

Davant d’aquest panorama, es preveu una actualització de la LPRL que reforci tres eixos principals: una nova perspectiva dels riscos psicosocials, la perspectiva de gènere i l’adaptació a les noves tecnologies. A més, s’ha d’adequar a la realitat dels temps actuals, reflectint una major responsabilitat en els elements causants dels riscs i que no es doni sempre una culpabilització preestablerta. S’ha de tenir en compte la diferencia entre culpa i responsabilitat. Aquesta reforma és essencial per garantir que la normativa s’ajusti a la realitat laboral actual i asseguri una protecció efectiva per a tots els treballadors i garantir la seguretat juridica dels empleadors.